Envera Oy selvitti vesivuotojen hintaa

09.01.2019

VUOTOVEDET MAKSAVAT TALOYHTIÖILLE JOKA PÄIVÄ 140 000€

Keskimäärin joka neljässä suomalaisessa taloyhtiössä oli vesivuoto viimeisen kuukauden kuluessa. Energianhallinnan asiantuntijayritys Envera Oy tutki vesivuotojen määrää tammikuussa 2018 yhteensä 5500 taloyhtiön otannalla. Vuotojen suuruus vaihteli 0,1 l/min - 100,6 l/min välillä.

Tutkitussa kiinteistökannassa tapahtui vuotoja yhteensä 1380 kappaletta. Vuodot havaittiin 793 eri taloyhtiössä. Keskimääräinen vesivuoto oli suuruudeltaan 2,39 l/min. Tällaisen vuodon kustannus Pääkaupunkiseudun veden- ja jäteveden hinnoilla laskettuna on yli 4000€ vuodessa. Suomen noin 80 000 taloyhtiön osalta vuotovesikustannukset ovat vuositasolla yli 50 miljoonaa euroa.

- Hätkähdyttävä tulos! Asumiskustannusten noususta kohkataan paljon, mutta vesivuotojen tuomiin valtaviin kustannuksiin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota, kommentoi Envera Oy:n toimitusjohtaja Henri Kajula.

Isoimmat vuodot aiheutuvat rikkoutuvista päävesiputkista, mutta vesikustannusten nousun vuoksi myös tavallisia wc-laitteita on syytä tarkkailla. Valtion energiatehokkuusyritys Motivan tutkimusten perusteella tyypillinen wc-laitteen vuoto maksaa keskimäärin 1000€ vuodessa. Pahimmillaan yksittäisen rikkoutuneen wc-laitteen kautta vuotovettä voi mennä yli 10 000€ edestä vuodessa. Syy hitaaseen reagointiin on puutteellinen veden kulutuksen seuranta. Veden kulutusta seurataan taloyhtiöissä tyypillisesti huoltomiehen toimesta kuukausitasolla.

- Kuukausiseuranta ei mahdollista pienten vuotojen havaitsemista. Isotkin vuodot havaitaan todella pitkällä viiveellä. Tällainen toimintamalli käy osakkaiden kukkarolle, eikä se ole ympäristöllekään hyväksi, summaa toimitusjohtaja Henri Kajula.

Vastikään Finanssialan Keskusliitto uutisoi suomalaisten vakuutusyhtiöiden maksaneen vuonna 2016 vuotovahingoista korvauksia 174 miljoonaa euroa. Vuotovahinkokorvausten määrä oli ennätystasolla ja ylitti palovahingoista maksettujen vakuutuskorvausten määrän.

Lisätietoja:
Envera Oy, toimitusjohtaja Henri Kajula, puh. 045 631 6186

Luo kotisivut ilmaiseksi!